3 Followers
19 Following
boghunden

boghunden

Currently reading

The Bloody Chamber and Other Stories
Angela Carter
Armada
Ernest Cline

Skæbnens spind

Skæbnens spind - Mette Milan Hjortlund Øv, øv, øv. Jeg havde ikke mange forventninger, da jeg ikke havde hørt om hverken forfatteren eller bogen før. Alligevel blev jeg lidt skuffet. Hvis vi starter med sproget, så irriterede det mig allerede lidt fra start af. Al begyndelse er svær, så jeg regnede med, det ville blive bedre. Det blev det også, men bare ikke helt nok til min smag. Det føltes overfladisk. At det meste af bogens handling foregår i London, betyder selvfølgelig at man må forvente sproget er engelsk. Idet bogen er dansk, er dialogen selvfølgelig skrevet på dansk. Og dog. Der er medbragt engelske udtryk og det virker forvirrende. Jeg mener, hvorfor oversætte en halv sætning og lade resten være på engelsk? Jeg synes ikke rigtig, det fungerer. Et par eksempler: “No worries, du kan jo ikke være over din mobil hele tiden,” “‘I swear,’ svarede han og kyssede min hånd. ‘Hvad skal du lave resten af dagen, prinsesse?’” Jeg er helt på det rene med, at udtryk som please er svære at formulere på dansk, men her synes jeg bare det virker lidt malplaceret.

Persongalleriet var fint. Jeg var vild med Mettes tre engelske venner. De var virkelig herlige, fyldt med varme og humor og de trak i høj grad denne bog op for mig. Hovedpersonen Mette mindede mig lidt om Bridget Jones og det er jo ikke helt skidt. Jeg mener, hvor uheldig har man lov at være? Jeg tænkte i hvert fald hele tiden på Bridget:

image

Handlingen gennem bogen var som sådan fin nok, men også her synes jeg ikke jeg fik, hvad jeg egentlig regnede med. Nu da sidste side er vendt, sidder jeg lidt med en følelse af, at bogen var spildt, at hele handlingen egentlig var ligegyldig. Den underholdt mig da imens jeg læste den, helt bestemt, men der var bare lagt lidt for meget vægt på skæbne og dens betydning. Jeg tror ikke på skæbnen, jeg tror på, at man selv er herre over sit eget liv, og derfor har jeg svært ved at forlige mig med bogens tema. Samtidig kan det undre mig, at en sorg kan overstås på 10 sider. Det gik alt for stærkt. Tanken om, at alt nok sker af en grund er fin når man står i en sorg, men den er altså ikke nok alene. Der er fløjet for let henover det. Det virkede som om Mette bare gav op og smed det hele på gulvet, da det gik galt. Jeg er mere til, at der bliver kæmpet for det, man gerne vil have, og det følte jeg ikke Mette gjorde.
Nuvel, jeg var godt klar over, at skæbnen ville få en rolle i bogen, det fortalte titlen mig jo, jeg havde bare ikke regnet med, at den var omdrejningspunktet. Det var nok desværre det, der trak bogen ned for mig.

Når det så er sagt, så var det en fin bog der underholdt mig i et par timer. Da jeg først kom igang med den for alvor, så læste jeg den også meget hurtigt færdig. Der var masser af charme, humor og søde elementer, men det var bare desværre ikke helt nok. Øv. Hvis man tror på skæbnen, så er jeg sikker på, man vil få andet (og mere) ud af bogen end det var tilfældet for mig.
Lad mig også lige nævne, at for hver bog Hjortlund sælger, donerer hun 10 kr. til Kræftens Bekæmpelse og dét synes jeg virkelig er fedt! :)